Roser til begjær!

I 2017 har nettbutikken Din lokale gartner et variert roseutvalg med roser for alle hager. Rosenyhetene for 2017 er lagt ut. I hagen kan det passe med både klatrere, markdekkere og historiske buskroser. Alle rosegruppene har spennende rosesorter i forskjellige farger. Noen roser kan til og med trives på mager jord, slik som den helt fantastisk vakre Finlands vita ros. Stilkrosen Johann Wolfgang von Goethe er rosen med kraftigst duft dette året, den blomstrer med store blomster til langt ut på høsten.

 

En del roser har mengder av blomster fra tidlig i blomstringen og i flere uker. Engangsblomstrende roser har èn periode med blomstring. Disse er gjerne blant de mest hardføre rosene vi har.

Hurdalsrose og Lirose er gamle engangsblomstrende og verdifulle sorter i Norge.


Mange gamle, historiske roser har gjerne èn blomstring. Gjenblomstrende roser ble tidligere krysset inn med engangsblomstrende, også kalt sommerblomstrende, for å gi nye sorter med noen av egenskapene hos den sommerblomstrende og lengere blomstringstid.

Rose de Recht er gjenblomstrende

For parfymerosedyrkere utgjorde det en merverdi å kunne høste flere kronblader over lengere perioder. Remonterende roser gjenblomstrer gjennom sommeren og gjerne ut over høsten også. Er det mild høst kan de avslutte blomstringen i november/desember.


Finlands vita ros eller Rosa pimpinellifolia 'Plena' som er det latisnke navnet, og en del andre sommerblomstrende roser er tidlig i gang med blomstringen. Allerede ved St. Hans kan en begynne å nyte det vakre floret.


Johann Wolfgang von Goethe

Stilkrosen Johann Wolfgang von Goethe er rosen med kraftigst og helt vidunderlig duft! Den blomstrer til langt ut på høsten. Med store tett fylte blomster på kraftige opprette stilker og mørkegrønnt bladverk er den en god hagerose. Enten i samplanting med andre eller som solitær passer den på plasser med god tilgang å sol. Rosene kan tas inn og settes i vase som snittblomst.


Roser kan brukes i krukker som pynter opp ved inngangspartiet. Alle typer roser kan brukes i krukker. Størrelsen på planta over jorda gjenspeiler ofte mengden røtter under jorda. Det en bør ta hensyn til er at store rosebusker trenger større krukker, men kan holdes til mindre vekst ved beskjæring. For overvintring kan det være greit å velge roser som har minst en herdighetsgrad mer enn det en normalt trenger for overvintring i jorda på lokaliteten. Det skjermer rosen i krukka å sette de i garasje eller kald kjeller gjennom vinteren. Da får de ikke så mye vind og vær. I kjelleren er det kanskje ikke så mange kuldegrader som ute heller.Flower Circus roser

Escimo Flower Circus      Vulcano Flower Circus     Lavender Flower Circus

I år har vi en hel serie flotte, remonterende hageroser som er blomsterrike gjennom hele sommeren. Flower Circus rosene er blant nyhetene i år. Disse klaserosene er spesiellt plukket ut av foredleren for et lettere liv med roser. De er foredlet fram for å være sterke mot sykdommer og blir ikke for høye. Flower Circus rosene passer både i bed og krukker, litt avhengig av herdigheten og hvor en bor.


En annen nyhet er blant Austinrosene av den engelske roseforedleren David Austin. Wenlock er mørk rød mot ceriserosa, tett fyllt og har kraftig, gammeldags roseduft. Denne er en av favorittene i år!

Planting av barrotroser
Noe av det viktigste en gjør når en mottar barrotroser er å sette de med hele rota i ei bøtte vann. La de stå å trekke til seg vann og bli saftspennte, gjerne over natta. Dette er roser som har blitt kjølelagret fra de ble tatt opp av jorda og til de blir sendt til våre kunder. Da tåler de transport i posten veldig godt. Vi har laget en egen planteveiledning "Slik planter du roser" som kan være nyttig å følge når du mottar rosene. Til vanlig ligger den under fanen Planteveiledning i nettbutikken.